Ma 2020. július 10. péntek, Amália napja van. Sok boldogságot!

Szoftverek

Ezen az oldalon néhányolyan szoftver ajánlással találkozhatunk, amelyekkel saját kísérleteket szimulálhatunk, illetve méréseket végezhetünk.
 
FIZIKA
 
Tanárok és diákok számára ingyenesen letölthető és alkalmazható magyar nyelvű program. A FIZIKA mozgások szimulációjára alkalmas program segítségével számos egyszerű, tananyagban szereplő mozgást szimulálhatunk és mozgás jellemzőit grafikusan is vizsgálhatjuk. A szimulált testek elemekből állíthatók össze a képernyőn. a program a felrajzolt elemekhez anyagi tulajdonságokat, tömeg, rugalmasság, felületi súrlódás rendel, A program néhány egyszerű erőtörvényt ismer ( nehézségi erő, súrlódás, kényszererők, rugóerő). A program elindításakor a számítógép lépésről lépésre megoldja a test mozgásegyenletét és ennek eredményeként a képernyőn megjeleníti a mozgást. A program kívánságra kirajzolja az egyes elemekre ható erőket, felrajzolja a mozgást jellemző grafikonokat, Az adatok a grafikonról leolvashatók. A program játékos használata már az általános iskolában ajánlható. Középiskolában különösen alkalmas a kreativitás fejlesztésére, leszimulált példatári feladatok ellenőrzésére, de a különböző paraméterek szerepének beható vizsgálatára is.
  
 
 
LabCamera
 
A LabCamera (korábbi nevén Webcam Laboratory) szoftver számítógéphez csatlakoztatott webkamera segítségével 6 különböző in situ mérőfunkcióval rendelkezik. Ezek közül különösen a "Kinematika", a "Mikroszkóp" és a "Univerzális Logger" program használható eredményesen a fizika tanítása során. A Kinematika program a kamera előtt síkban mozgó testeket színük alapján felismeri és követi, majd kívánságra felrajzolja a mozgás kinematikai grafikonjait. Hosszúság-kalibráció után a kvantitatív mérésként használható. Akár tanári bemutatóra, akár diákok által végzett csoportos vagy egyéni kísérletezésre alkalmas. A program előre elkészített jelenségbemutató videót is az élő kísérletekhez hasonlóan képes kiértékelni, azaz felrajzolni a videóra vett mozgás grafikonjait. A program egyszerű kísérletek esetén már az általános iskolában is használható.
 
A Mikroszkóp funkció a manuálisan kezelhető kamera esetén a lencse kitekerésével látványosan nagyított képet ad közeli, kis méretű objektumokról. A program előzetes kalibrálás után hosszúság, terület, szög mérésére képes. A in-situ megfigyeléseken túl a programmal kész fotókon is végezhetők mérések. Általános iskolában és középiskolában egyaránt használható.
 
Az Univerzális Logger funkció a kamera elé helyezett analóg mérőeszközök (pl folyadékos hőmérő, mutatós -műszer, illetve számkijelzésű mérőeszközök adatainak digtalizálására használható. A digitalizát adatok ezután fájlban kimenthetők és matematikai programokkal kiértékelhetők. A program középiskolás szinten és a fölött mérőkísérletekben használható.
A program további funkciói hasznos játékos kísérletezést tesznek lehetővé.
 
 
 
A fenti két program minden magyar fizikatanár és diák számára alanyi jogon, ingyenesen elérhető. Ehhez a Nemzeti Köznevelési Portál honlapján az igénylőnek regisztrálnia kell. A Portáltól megkapott jelszóval ezután az Intellisense Zrt. honlapjáról töltheti le a programokat. A honlapon a programok használatát segítő angol nyelvű leírások és videók találhatók. A honlapról oktatási anyagok (előre elkészített jelenségbemutató videók, előre elkészített szimulációk, feladatlapok is letölthetők.
Mindkét program eredményességét a gimnáziumi fizika tanításában az ELTE "Fizika tanítása" doktori program keretében végzett oktatási kísérletek igazolták.
 
 
 
 
 
TRACKER
 
A Tracker egy videoanalizáló, modellező program. Saját videofelvételeinket analizálhatjuk: különböző mozgások részletes kinematikai elemzésére nyílik lehetőség.
 Kezdőlap | Érettségi | Versenyek | Szakkörök | Diákmunkák | Szertár | Oktatási segédlet | Szoftverek | GeeFiz | Videotár | KÖMAL | Apor matematika | Fizika fakultáció | Károly Ireneusz fizikaverseny
weboldal tervezés: IRQ